Impact and outcome in Long-term care: Introducing a measure of Care Related Qualty of life (QUALcare)
For å innhente informasjon til bruk i kvalitetsforbedring, utvikling av strategier og prioriteringsbeslutninger, er det behov for verktøy som måler utfall av tjenester og tiltak innen langtidsomsorgen i kommunale helse- og omsorgstjenester. Prosjektet vil møte dette behovet ved å oversette og teste ut spørreskjemaet ASCOT i en norsk kontekst. Spørreskjemaet måler livskvalitet hos eldre som mottar slike tjenester.
Senter for omsorgsforskning Øst, NTNU Gjøvik
For å innhente informasjon til bruk i kvalitetsforbedring, utvikling av strategier og prioriteringsbeslutninger, er det behov for verktøy som måler utfall av tjenester som ytes innen langtidsomsorgen (Riksrevisjonen 2018, NOU 2018:16). Betydningen av kommunale helse- og omsorgstjenester for den enkelte bruker skal på bakgrunn av dette undersøkes med et nytt spørreskjema i forskningsprosjektet QUALcare. For å kunne yte og utvikle gode helse- og omsorgstjenester er det viktig å ha et mål på hvordan tjenestene faktisk fungerer. I forskningsprosjektet skal det testes ut et spørreskjema, The Adult Social Care Outcomes Toolkit (ASCOT) som måler livskvalitet til brukere som mottar helse- og omsorgstjenester i eget hjem eller i institusjon.
Prosjektet er ledet av Senter for omsorgsforskning Øst, og USHT Innlandet (Oppland) er sammen med USHT Innlandet (Hedmark) og USHT Viken (Akershus) involvert i dette arbeidet. Videre er Folkehelseinstituttet (FHI) og University of Kent samarbeidsparter. ASCOT er utviklet ved University of Kent i England.
Første del av prosjektet er gjennomført i 2021 og har bestått av oversettelse av spørreskjemaet til norsk. Kommunene Gjøvik, Hamar og Ullensaker har sagt ja til å delta i undersøkelsen. Spørsmålene i ASCOT omhandler blant annet fysisk bomiljø, følelse av sikkerhet, personlig velvære, mat og måltider, sosial deltagelse, aktivitet og kontroll over egen hverdag.
Prosjektet er i startfasen og vil involvere de ulike tjenestene etter hvert. Våren 2022 brukes til å informere ledere og ansatte i de respektive kommunene, finne enheter som vil delta og forberede datainnsamlingen som starter i august/september 2022. Datainnsamlingen vil vare i omtrent et år. Deretter skal det gjøres analyse og kunnskapsproduksjon samt arbeid med kommunikasjon og formidling.
Referanser
NOU 2018:16 (2018) Det viktigste først— Prinsipper for prioritering i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og for offentlig finansierte tannhelsetjenester, Oslo: Helse og omsorgsdepartementet
Riksrevisjonen. (2018) Riksrevisjonens undersøkelse av tilgjengelighet og kvalitet i eldreomsorgen. Oslo: Riksrevisjonen