Ernæring i sykehjem og hjemmetjenester

Ressurser til bruk i ernæringsarbeidet ved både sykehjem og hjemmetjenester.

Gå tilbake
Skriv ut Del

E-læringskurs ernæring

E-læringskurs i ernæring (helsebiblioteket.no)  Utviklet av Bergen kommune, utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Bergen og Helse Bergen.

  • Kortversjonen er et e-læringskurs for assistenter. Kurset er beregnet å ta omkring 1 time. Aktuelle temaer er: Mattilbud, kartlegging og tiltak når matinntaket blir for lite.
  • Langversjonen er et e-læringskurs for helsepersonell som sykepleiere og helsefagarbeidere. Kurset er beregnet å ta omkring 2 timer. Aktuelle temaer er: Mattilbud, kartlegging, lage ernæringsplan, oppfølging av pasienter, tiltak når matinntaket blir for lite, sondeernæring, dokumentasjon og palliasjon.

Kompetansebroen

Utviklet av Lørenskog kommune, er en nettside med diverse materiell med mål om å styrke systematisk ernæringsarbeid og praktiske tiltak til bruk i ernæringsarbeidet i sykehjem og hjemmetjenester. Ansatte i boliger for personer med utviklingshemming og ansatte på kjøkken i pleie- og omsorgstjenesten er også aktuell målgruppe.

På Kompetansebroen.no finnes:

  • Filmene «Nok mat og riktig mat»
  • Info om «God ernæringspraksis»
  • Info om forebygging og behandling av underernæring
  • Info om ernæringsscreening
  • Verktøy og materiell, bl.a. «Trå lekkert» og «Rutinene for måltider Lørenskog sykehjem»
  • E-læringskurset «God ernæringspraksis» med 11 temaer

Maten e god den, d e'kje da... 

Utviklet av Utviklingssenter for sykehjem i Nordland og Alstahaug kommune.

Mat og måltider i eldreomsorgen

Utviklet av Arendal kommune i samarbeid med Universitet i Agder.

Et kompetansehefte (arendal.kommune.no) for å inspirere til nytenkning og oppmuntre til faglig oppdatering omkring mat og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Heftet legger vekt på forebyggende ernæringstiltak gjennom god og næringsrik mat.

Nok og riktig mat

Utviklet av Bærum kommune. Omfatter 9 kortfilmer på temaer om hvordan utføre «God ernæringspraksis» omtalt i Kosthåndboken:

  1. Introduksjon
  2. Utmåling av KMI
  3. Hvordan skape godt måltidsmiljø?
  4. Hvordan tilrettelegge nok og riktig type mat og drikke til den enkelte beboer?
  5. Tommelfingerregler for energi, protein og væskebehov?
  6. Mine matvaner
  7. Kriterier for ernæringsmessig risiko
  8. Oppvarmingsplansjen
  9. Fullstendig ernæringsscreening av en beboer

Riktig mat til rett person

Utviklet av Bærum kommune. Omfatter 10 kortfilmer om ulike spesialkoster omtalt i Kosthåndboken. Kjøkkenpersonell ansatte i pleie- og omsorgstjenesten er også aktuell målgruppe.

  1. Fullverdig kost
  2. Glutenfri kost
  3. Laktoseredusert og melkeproteinfri kost
  4. Energiredusert kost
  5. Fettredusert kost
  6. Ekstra energitett kost
  7. Natrium og kaliumredusert kost
  8. Diabeteskost
  9. Lett fordøyelig kost
  10. Vegetarkost

Velkommen til bords

Utviklet av Ål kommune i samarbeid med Utviklingssenter for sykehjem i Buskerud og Høyskolen i Buskerud og Vestfold.

  • E-læringskurset (velkommentilbords.no) har som mål å styrke kvaliteten i ernæringsarbeidet i hjemmebaserte og institusjonsbaserte tjenester, samt lavterskel tiltak innen psykisk helse i kommunene. Dette inkluderer også ansatte på kjøkken i pleie- og omsorgstjenesten.