Mat og måltider
Mat til eldre og personer med psykisk utviklingshemming
E-læringskurs ernæring
E-læringskurs i ernæring (helsebiblioteket.no) Utviklet av Bergen kommune, utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Bergen og Helse Bergen.
- Kortversjonen er et e-læringskurs for assistenter. Kurset er beregnet å ta omkring 1 time. Aktuelle temaer er: Mattilbud, kartlegging og tiltak når matinntaket blir for lite.
- Langversjonen er et e-læringskurs for helsepersonell som sykepleiere og helsefagarbeidere. Kurset er beregnet å ta omkring 2 timer. Aktuelle temaer er: Mattilbud, kartlegging, lage ernæringsplan, oppfølging av pasienter, tiltak når matinntaket blir for lite, sondeernæring, dokumentasjon og palliasjon.
Kompetansebroen
Utviklet av Lørenskog kommune, er en nettside med diverse materiell med mål om å styrke systematisk ernæringsarbeid og praktiske tiltak til bruk i ernæringsarbeidet i sykehjem og hjemmetjenester. Ansatte i boliger for personer med utviklingshemming og ansatte på kjøkken i pleie- og omsorgstjenesten er også aktuell målgruppe.
På Kompetansebroen.no finnes:
- Filmene «Nok mat og riktig mat»
- Info om «God ernæringspraksis»
- Info om forebygging og behandling av underernæring
- Info om ernæringsscreening
- Verktøy og materiell, bl.a. «Trå lekkert» og «Rutinene for måltider Lørenskog sykehjem»
- E-læringskurset «God ernæringspraksis» med 11 temaer
Maten e god den, d e'kje da...
Utviklet av Utviklingssenter for sykehjem i Nordland og Alstahaug kommune.
- Opplæringsfilm (utviklingssenter.no) om ernæring som egner seg til internundervisning og fagutviklingsarbeid. Filmen har blant annet et tilhørende spørsmålshefte.
- Faghefte (utviklingssenter.no) som er en praktisk veileder om ernæringsarbeid i sykehjem og hjemmetjenester med mål om å forebygge og behandle underernæring.
Mat og måltider i eldreomsorgen
Utviklet av Arendal kommune i samarbeid med Universitet i Agder.
Et kompetansehefte (arendal.kommune.no) for å inspirere til nytenkning og oppmuntre til faglig oppdatering omkring mat og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Heftet legger vekt på forebyggende ernæringstiltak gjennom god og næringsrik mat.
Nok og riktig mat
Utviklet av Bærum kommune. Omfatter 9 kortfilmer på temaer om hvordan utføre «God ernæringspraksis» omtalt i Kosthåndboken:
- Introduksjon
- Utmåling av KMI
- Hvordan skape godt måltidsmiljø?
- Hvordan tilrettelegge nok og riktig type mat og drikke til den enkelte beboer?
- Tommelfingerregler for energi, protein og væskebehov?
- Mine matvaner
- Kriterier for ernæringsmessig risiko
- Oppvarmingsplansjen
- Fullstendig ernæringsscreening av en beboer
Riktig mat til rett person
Utviklet av Bærum kommune. Omfatter 10 kortfilmer om ulike spesialkoster omtalt i Kosthåndboken. Kjøkkenpersonell ansatte i pleie- og omsorgstjenesten er også aktuell målgruppe.
- Fullverdig kost
- Glutenfri kost
- Laktoseredusert og melkeproteinfri kost
- Energiredusert kost
- Fettredusert kost
- Ekstra energitett kost
- Natrium og kaliumredusert kost
- Diabeteskost
- Lett fordøyelig kost
- Vegetarkost
Velkommen til bords
Utviklet av Ål kommune i samarbeid med Utviklingssenter for sykehjem i Buskerud og Høyskolen i Buskerud og Vestfold.
- E-læringskurset (velkommentilbords.no) har som mål å styrke kvaliteten i ernæringsarbeidet i hjemmebaserte og institusjonsbaserte tjenester, samt lavterskel tiltak innen psykisk helse i kommunene. Dette inkluderer også ansatte på kjøkken i pleie- og omsorgstjenesten.