Våre aktiviteter
Velkommen til vår spennende webinarrekke om smittevern i kommunehelsetjenesten! Er du klar til å styrke din kompetanse og bli enda bedre på smittevern? Denne webinarrekken er designet for å gi deg kortfattede, informative og engasjerende webinarer som dekker de mest aktuelle temaene innen smittevern
Hver høst tilbyr USHT Agder oppstart i ABC permer fra Aldring og helse samt KS - velferdsteknologiens ABC. ABC opplæringen går over et skolesemester, med oppstart på fagseminar 1 i august/september, gruppearbeid, fagseminar 2 rundt mars, gruppearbeid og forventet ferdig før sommerferien.
Nettverk for alle sykehjemsleger i Norge. Vil du være med i nettverket da kan du sende epost til Marjolein Verplak
Etikknettverket for kommunale helse- og omsorgstjenester i Innlandet.
Kapittel 4A i Pasient- og brukerrettighetsloven skal sikre nødvendig helsehjelp til pasienter som mangler samtykkekompetanse og som motsetter seg helsehjelpen. Loven inneholder bestemmelser som er komplekse og krever grundig forståelse for å sikre forsvarlig praksis.
Hvordan vurderer man et kronisk sår hos en 89 år gammel pasient som bor tre timer unna nærmeste sykehus? For mange sykepleiere i hjemmetjenesten er dette en del av hverdagen. Nå har de fått et nytt hjelpemiddel som kan gjøre denne oppgaven både enklere og mer faglig forsvarlig.
En rekke lunsjwebinar med aktuelle tema for ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming.
ABC-opplæringen er et strukturert kompetansehevingsprogram for ansatte i helse- og omsorgstjenestene. Opplæringen gir deltakerne oppdatert kunnskap og ferdigheter som styrker kvaliteten på tjenestene til eldre og personer med demens, psykiske lidelser eller utviklingshemming.
Til deg / dere som vil utvikle og forbedre kommunale helse og omsorgstjenester. Det kan søkes prosjektmidler sammen med kollegaer i din kommune eller med samarbeidende kommuner i Buskerud.
International Classification for Nursing Practise (ICNP®) er en terminologi eller ordliste for planlegging og dokumentasjon av sykepleie. Terminologien er oversatt til norsk.
Prosjektet Med andre briller er utviklet og ledet av Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Vestfold og Telemark. Prosjektlederne som har gjennomført prosjektet, er Åshild Aa Ljosland og Elisabeth Lohne Edvardsen. Per Gunnar Disch ved Senter for omsorgsforskning, Sør, ved Universitetet i Sørøst-Norge, har bidratt med datainnsamlingen i prosjektet og har sammen med Elisabeth Lohne Edvardsen og Åshild Aa Ljosland utarbeidet rapporten.
I forskningsprosjektet Early Intervention undersøkes ulike modeller for tildeling av kommunale tjenester. Tradisjonelle og nye måter for å vurdere behov og tildele helsetjenester blir sammenlignet. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.
Kunstig intelligens (KI) kan bli et nyttig verktøy i diagnostisering av demens. Forskningsprosjektet AgeCare undersøker hvordan dette praktisk kan gjøres. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.
Utvikling av en modell for organisering av virtuell avdeling i helse- og omsorgstjenesten: Prosjektet DIVA tar utgangspunkt i et behov for å utvikle smartere og mer robuste helse- og omsorgstjenester i distriktskommuner med lange reiseavstander og økte oppgaver, gjennom å ta i bruk digitalt førstevalg og virtuell avdeling for hjemmeboende personer med komplekse tjenestebehov. Innovasjonen i prosjektet består av tre hovedelementer: 1) Utvikling av en organisasjonsmodell for samskaping av virtuell avdeling i en distriktskommune som nyttiggjør seg digitale løsninger, og som integrerer besøk i hjemmet med avstandsbehandling, avstandsoppfølging, og digitale behandlings- /oppfølgingsmøter. 2) Utvikle en brukervennlig digital plattform for pasienter og ansatte, med utgangspunkt i tjenestedesign som brukerorientert tilnærming i endrings- og innovasjonsprosesser. 3) Videreutvikle en digital løsning (Vestvågøyappen), men også utvikle nye brukervennlige arbeidsprosesser som støtter opp under digitalisering, i samarbeid med Aidn. Prosjektet er et samarbeid mellom Vestvågøy kommune/USHT Nordland, Nordlandsforskning, Høgskolen i Molde, Aidn, og Helseinnovasjonssenteret.
Riktig legemiddelbruk hos personer med utviklingshemming - det gjelder livet er et samarbeidsårprosjekt mellom Farmasøytisk institutt, UiO, Institutt for farmasi, UiT, USHT Nordland og Vestvågøy kommune.
Kreativ evaluering av Covid 19-pandemien i Vestvågøy
Miljøtjenesten i USHT Nordland sin vertskommune; Vestvågøy, er med i et forskningsprosjekt som skal sikre en trygg legemiddelbruk og gi et kvalitativt bedre tilbud til personer med utviklingshemming i kommunen.
De fire utviklingssentrene i vest har veiledet 24 sykehjemsavdelinger, og gitt økt kompetanse om bruk av tillit fremfor tvang til personer med demens.
Kan et kort kartleggingsskjema om pårørendes situasjon oppdage det samme som et omfattende skjema? Dersom svaret er «Ja» kan praksisfeltet få tilgang til et enkelt forskningsbasert skjema.
Postdoktor Daniel Rød er ansvarlig for prosjektet sammen med professor Bodil Blix og førsteamanuensis Rolf Markussen. Prosjektet er i skjæringspunktet mellom samfunnsvitenskap og helsetjenesteforskning og gjennomføres av SOF Nord ved UiT Norges Arktiske universitet i perioden 2022-2024.
Målet er å få kunnskap om helsepersonells erfaringer og oppfatninger om faglig og etisk refleksjon, særlig rundt den "spontane" refleksjonen som oppstår underveis i arbeidet.
Pårørendes innsats tilsvarer bortimot årsverkene i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Verdens helseorganisasjon (WHO) og norske offentlige dokumenter beskriver nødvendigheten av å kartlegge pårørendes situasjon på en systematisk måte.
Covid-19 pandemien medførte utfordringer i å gi god palliativ behandling og omsorg. Helsevesenet ble overbelastet og smittevernstiltak og restriksjoner antas å ha påvirket omsorgen til pasientene og pårørende.
Over halvparten av antall dødsfall i Norge skjer i sykehjem (eller andre pleie– og omsorgsboliger). De ansatte har rapportert at de har for lite tid til hver pasient, at de ønsker mer tverrfaglig samarbeid og tid til etisk refleksjon. Forhåndssamtaler (Advanced care planning) er én av flere måter å ivareta kvaliteten i tjenesten på. Vi mangler ytterligere studier som viser hvordan kvaliteten på lindrende behandling og omsorg i norske sykehjem er, og hvordan forhåndssamtaler er implementert og fulgt opp sett fra pasienter og sykehjemslegers ståsted.
Andelen eldre som benytter rusmidler er økende, men kunnskapene om rusbruk hos eldre er begrenset. Dette mastergradsprosjektet har som mål å løfte frem erfaringer fra praksis som kan hjelpe oss til å forstå hva som er utfordrende, hva som fungerer og hvordan man kan forbedre tjenestene for eldre med rusutfordringer fremover.
Universitetet i Sørøst-Norge er prosjekteier for HEIME. Forskningsprosjektet skal styrke helsefremmende og tverrfaglig praksis i kommunale helse- og omsorgstjenester til eldre som mottar tjenester i hjemmet og deres pårørende. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.
Mastergradsoppgaven skrives med mål om å identifisere relevant litteratur og bidra til økt kunnskap knyttet til ON-OFF problematikken som mange pasienter med Parkinson opplever.
Høsten 2021 fikk vi forskningsmidler fra Stiftelsen DAM via Norske Kvinners Sanitetsforening.
Helsepersonale på en demensavdeling bruker musikkbasert miljøbehandling som en personsentrert tilnærmingsmetode til pasienter som har utfordrende adferd. De deler erfaringer fra praksis og belyser noen implementeringsutfordringer.
For å innhente informasjon til bruk i kvalitetsforbedring, utvikling av strategier og prioriteringsbeslutninger, er det behov for verktøy som måler utfall av tjenester og tiltak innen langtidsomsorgen i kommunale helse- og omsorgstjenester. Prosjektet vil møte dette behovet ved å oversette og teste ut spørreskjemaet ASCOT i en norsk kontekst. Spørreskjemaet måler livskvalitet hos eldre som mottar slike tjenester.