Våre aktiviteter
Utviklingssenteret i Vestland (Hordaland) arrangerer kompetanseløp i forbedringsarbeid i samarbeid med Helse Bergen med oppstart 10. september 2025.
Fagnettverk hvor medarbeidere som jobber med personer med demens i kommunene i Hedmark møtes jevnlig. Nettverket arbeider med å sikre kunnskapsbasert praksis og med utvikling og utveksling av kompetanse på tvers av kommunegrenser og omsorgsnivå.
Etikknettverket for kommunale helse- og omsorgstjenester i Innlandet.
Vi arrangerer webinarer, fagdager, nettverkssamlinger, læringsnettverk og proACT instruktørkurs.
Reformen vil tilrettelegge for at gode, lokale løsninger spres og implementeres rundt om i kommunene. Leve hele livet består av løsninger på områder hvor det svikter i tilbudet til eldre i dag. Løsningene bygger på hva eldre, pårørende, politikere, interesseorganisasjoner, ledere ansatte, frivillige og forskere har sett fungere i praksis.
Forebyggende gruppetrening for eldre. Gruppene ledes av frivillige med oppfølging og veiledning fra fysioterapeut i kommunen.
USHT Innlandet (Hedmark) er en del av det regionale støtteapparatet for «Leve hele livet» reformen sammen med Statsforvalteren, KS og USHT Innlandet (Oppland).
Fagnettverk for AKS i Innlandet
USHT Agder øst (Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester) har i flere år arbeidet med rutiner og veileder for samtykkekompetansevurdering, lovverket knyttet til tvang og makt og lovverk for sporings- og varslingsteknologi. Helsepersonell uttrykker ofte at de føler seg utrygge i vurdering av samtykkekompetanse og behov for tvangsvedtak.
Tjenesteområdet er stort, både når vi ser på antall brukere, ansatte og ressursbruk. Erfaring viser også at mange av brukerne har til dels store, komplekse og sammensatte utfordringer, tjenesteområdet er derfor preget av faglig kompleksitet. I dag er det få kilder med offentlig statistikk, KOSTRA inkludert, kommuner kan benytte seg av for å planlegge, styre og lede dette tjenesteområdet.
ABC-opplæringen er et tiltak for kompetanseutvikling i kommunale helse- og omsorgstjenester. USHT Innlandet (Hedmark) bistår kommunene i vår region med gjennomføring av grunnpermen i Eldreomsorgens ABC: Aldring og omsorg og påbyggingspermen Geriatri
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Trøndelag (USHT) arrangerer hvert år “Utviklingskonferansen”. I år arrangeres konferansen i samarbeid med Senter for omsorgsforskning midt og Statsforvalteren i Trøndelag.
Utviklingssenteret løfter fokus på ernæring til personer med utviklingshemming i kommunene.
Samtaler om livskvalitet og død kan oppleves som utfordrende for både pasienter og helsepersonell. Selv om mange pasienter ønsker å drøfte disse temaene, opplever helsepersonell ofte å mangle kompetansen som trengs for å gjennomføre slike samtaler på en trygg og god måte.
Fagnettverket skal arbeide med å sikre kunnskapsbasert praksis, samt utveksling og utvikling av kompetanse på tvers av kommunegrenser.
Nettverk for alle sykehjemsleger i Norge. Vil du være med i nettverket da kan du sende epost til Marjolein Verplak
Vi har utarbeidet en kompetansetrapp for ulike yrkesgrupper og arrangert kurs i refleksjon med systematiske metoder. Prosjektet videreføres i 2025. Vi skal fortsette arbeidet for å samsvare grunnleggende kompetansebehov i helse og velferd i Sarpsborg kommune. Dette ses opp mot sluttkompetansen helsefagarbeidere, sykepleiere og vernepleiere har.
Erfarne helsefagarbeidere, sykepleiere og vernepleiere har deltatt på opplæring for å bli refleksjonsveiledere og instruktører i forhåndssamtale.
Hvordan kan fasilitatorer med erfaringer fra KlinObsKommune også kan benyttes ved andre kompetansebehov? Hvordan bør observasjons- og vurderingskompetanse prioriteres mot andre kompetansebehov i løpet av 1, 3 eller 5 år? Hvor ofte er det behov for repetisjon? Dette var utgangspunkt for samarbeidsprosjektet med to Østfold-kommuner, som du kan lese erfaringene fra videre i artikkelen.
Prosjektet skulle utvikle fleksible fasilitatorer som kan fasilitere ut ifra behov som beskrives i kompetanseplaner eller som oppstår mer «akutt». Helsedirektoratet finansierte satsningen.
Spennende prosjekt om rettigheter til personer med utviklingshemming. Målet er blant annet at flere personer med utviklingshemming får mulighet til å påvirke utformingen av tjenestene sine, og får økt kunnskap om hvordan. Dette krever også at tjenesteytere og nærpersoner får økt sin kunnskap.
Nettverk for ansatte i tjenesten til personer med utviklingshemming i Nordland. Fokus for nettverket er tjenesteutvikling i tråd med nasjonal veileder "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming". Nettverket består av tre regionale nettverk i fylket: Helgeland, Salten og Nordfylket.
Nettverk for ansatte i tjenesten til personer med utviklingshemming. Fokus er tjenesteutvikling i tråd med nasjonal veileder "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming".
Hver høst tilbyr USHT Agder oppstart i ABC permer fra Aldring og helse samt KS - velferdsteknologiens ABC. ABC opplæringen går over et skolesemester, med oppstart på fagseminar 1 i august/september, gruppearbeid, fagseminar 2 rundt mars, gruppearbeid og forventet ferdig før sommerferien.
Pårørende er en særlig viktig ressurs både for sine nærmeste og for samfunnet.
Vinterlys er en heldigital konferanse for ansatte i helse- og omsorgstjenesten til personer med utviklingshemming.
En av tiltakene i kap. 6.4 i Nasjonal helse og samhandlingsplan, er å etablere et nytt nasjonalt faglig rammeverk for bedre pasient- og brukersikkerhet. Rammeverket erstatter Nasjonal handlingsplan for pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring (2019–2023), men viderefører sentrale innsatsområder fra planen.
Demensplan 2025 er et av våre satsingsområder. Det er en en nasjonal strategi for å forbedre livskvaliteten til personer med demens og deres pårørende.
Ernæringsnettverket i Tromsø kommune består av ernæringsfysiolog, representanter fra hver seksjon i Avdeling for helse og omsorg, representant fra Pasientsentrert helsetjenesteteam og USHT Troms.
Opptrappingsplanen for psykisk helse er et nytt satsingsområde for utviklingssentret og vi vil bruke tid på å sette oss inn i planen. Vi vil gå i dialog med fagfeltet i kommunene for å få mer informasjon om behovene før vi avgjør hvilke aktiviteter vi vil tilby innenfor satsingsområdet.