Mat og måltider
Mat til eldre og personer med psykisk utviklingshemming
Gjennom blant annet kompetanseløftet 2015 (regjeringen.no) med tilskudd fra Helsedirektoratet) har flere kommuner utviklet gode opplæringsverktøy for kompetanseheving av ansatte og praktisk bruk i ernæringsarbeid i pleie- og omsorgstjenesten. Dette ble samlet i Idébank om mat til eldre og personer med psykisk utviklingshemming på Helsedirektoratets nettsider. Nå er de flyttet over hit til Idébanken til utviklingssentrene.
Idébank om mat til eldre og personer med psykisk utviklingshemming har som mål om å bidra til å styrke ernæringskompetansen hos ansatte i pleie- og omsorgstjenesten. Systematisk ernæringsarbeid i tjenesten, samt praktiske tiltak for å styrke ernæringsarbeidet hos den enkelte bruker eller beboer er aktuelle temaer. De nasjonale faglige retningslinjene for å forebygge og behandle underernæring, samt Kosthåndboken danner i stor grad det faglige grunnlaget for de ulike opplæringsverktøyene som denne idebanken inneholder.
Ressurser og bakgrunn
- Sykdomsrelatert underernæring, rapport fra Ernæringsrådet
- Abstrakthefte fra erfaringskonferanse med mottakerne fra tilskuddsordningen «Kompetansehevende tiltak i ernæring i pleie og omsorg»
- Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (utviklingssenter.no)