Klinisk observasjonskompetanse
"Sykere pasienter, flere eldre og flere med sammensatte lidelser stiller store krav til helsepersonellets kompetanse, uavhengig av hvor i behandlingskjeden pasienten er. Kortere liggetid på sykehus, hyppigere overganger mellom ulike behandlingsnivå, oppgaveglidning og endret pasientflyt har ført til behov for økt kompetanse i kommunal helse- og omsorgstjeneste." Hentet fra Helsedirektoratets Nasjonalfaglige råd for tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret tilstand.
Bakgrunn
Økt observasjonskompetanse gir helsepersonell muligheten til å være proaktive. Ved å være oppmerksomme på små endringer, kan vi iverksette tiltak før situasjonen blir kritisk og tilby raskere og mer målrettet behandling. Dette fører til økt pasientsikkerhet og bedre omsorg.
Mål
- Bidra til at ansatte jobber mer proaktivt (ved å forebygge og oppdage forverring i pasientens tilstand tidligere)
- Bidra til å sikre trygg og strukturert kommunikasjon om pasientens helsetilstand
- Bidra til økt pasientsikkerhet
Metode
USHT tilbyr to kompetansehevende tiltak, samt en kompetansemodell til støtte for å heve observasjonskompetansen blant ansatte i kommunale helse og omsorgstjenester:
- ProACT instruktøropplæring
- Instruktøropplæring grunnleggende kliniske observasjoner
- KlinObs kommune
ProACT instruktøropplæring
ProACT er et undervisningskonsept som retter seg mot helsepersonell som har pasientnært arbeid. Det er fokus på hvordan man kan arbeide proaktivt med å forebygge og oppdage en forverring i pasientens tilstand. USHT, Trøndelag, nord tilbyr ProACT opplæring og utdanning av sertifiserte ProACT-instruktører i kommunene. De som utdannes til instruktører kan videre kurse ansatte i egen kommune (train-the-trainer modellen).
Instruktørkurset gjennomføres på to dager og er gratis for deltakerne.
Deltakerne får undervisning i systematisk observasjonsarbeid gjennom bruk av observasjon etter "ABCDE+F prinsippene", kommunikasjonsverktøyet «ISBAR» og verktøy til vuderingsstøtte "NEWS2".
I tillegg til undervisning og refleksjon, går deltakerne igjennom praktiske øvelser i form av simulering der man særlig fokuserer på å trene på bruk av ABCDE+F prinsippene og strukturert kommunikasjon i form av ISBAR.
Krav til kursdeltakelse:
- Kommunene må sende minst to dedikerte og motiverte personer som er tiltenkt en rolle i egen kommune med å kurse ansatte lokalt.
- Kompetansekravet er at deltakerne må være utdannet sykepleier/lege/paramedic/vernepleier
- Deltakerne må inneha grunnleggende ferdigheter rundt målinger og observasjon av vitalparameter.
Instruktøropplæring grunnleggende kliniske observasjoner
I tillegg til ProACT instruktøropplæringen som USHT Trøndelag driver, tilbyr vi instruktøropplæring av helsefagarbeidere i klinisk observasjonskompetanse. Dette tilbudet går først og fremst ut til kommuner som allerede har utdannede ProACT instruktører.
Vi ser at det er behov for å bygge grunnleggende observasjonskompetanse blant helsefagarbeidere og ufaglærte, og tilbyr derfor et kurs der helsefagarbeidere kan bli instruktører i grunnleggende klinisk observasjoner. Fokuset på dette nivået er å lære og utføre grunnleggende observasjoner, deltakerne får undervisning i grunnleggende klinisk observasjonskompetanse innen ABCDE-F metodikken, strukturert kommunikasjon ved hjelp av ISBAR, instruktørrollen og etikk. Undervisningen består av teori og praktiske øvelser.
Kommunene må sende minst to dedikerte og motiverte personer som er tiltenkt en rolle i egen kommune med å undervise kolleger i grunnleggende klinisk observasjonskompetanse.
Kompetansekravet er at deltakerne må være utdannet helsefagarbeidere.
Ta kontakt ved interesse.
I tilknytning til det nasjonale KlinObsKommune prosjektet ble det utviklet en kompetansemodell som viser hvordan man gradvis kan øke klinisk observasjonskompetanse. Kompetansemodellen viser anbefaling til et faglig innhold på de forskjellige nivåene. Målet er å gi kunnskap og verktøy til personell i kommunale helse- og omsorgstjenester for tidlig å oppdage forverring i tilstand hos pasienter og brukere. Denne kompetansen må bygges trinnvis ut fra hvor den enkelte tjenesten befinner seg i kompetansetrappen. Det er kompetansebehov ved arbeidsstedet som avgjør hvilket trinn hver enkelt avdeling/ tjeneste velger å starte på eller prioriterer. USHT kan gi anbefalinger knyttet til hvordan gå frem med systematisk kompetansearbeid i egen kommune, blant annet gjennom kartlegging av ansattes kompetanse.
Ønsker din kommune mer informasjon om kompetanseheving i klinisk observasjonskompetanse?
Ta kontakt: gunhild.lersveen@verdal.kommune.no
Fagressurser
Presentasjonsfilm om KlinObsKommune
Nasjonalefaglige råd tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret helsetilstand.
Ressurser knyttet til observasjonskompetanse på Kompetansebroen
ProACT kurs i 2025
9.-10 april
16.-17. september
For mer informasjon, ta kontakt med: gunhild.lersveen@verdal.kommune.no