Gå til hovedinnholdet.

Målrettet miljøbehandling

Delirium – akutt kognitiv svikt

Publisert 15. mars 2021 | Oppdatert 12. mai 2025

Delirium er en akutt forvirringstilstand. Personer med delirium kan få en rekke symptomer, slik som forstyrret våkenhet og oppmerksomhet (bevissthet), orientering, tanker, hukommelse og atferd.

Symptomer

Personer med delirium kan få en rekke symptomer, slik som forstyrret våkenhet og oppmerksomhet (bevissthet), orientering, tanker, hukommelse og atferd. Delirium har ofte et svingende forløp og store variasjoner i symptombildet i løpet av døgnet. Vrangforestillinger kan komme og gå, og personen kan veksle mellom å være inaktiv og veldig utagerende. Delirium medfører ofte mye plager for den som er rammet. Det er utfordrende for pårørende og helsetjenesten når en person får delirium. Derfor er det svært viktig å oppdage og behandle delirium.

Årsak

Årsakene til delirium kan være mange og sammensatte. Delirium er ofte et symptom på en akutt sykdom eller skade, som på en eller annen måte fører til at hjernen får mindre oksygen. Noen eksempler på dette kan være feber, infeksjon, hjertesvikt, lungesvikt, bivirkning av medisiner, rusmidler og stoffskiftesykdom. 

Risikofaktorer er høy alder, bruk av mange medikamenter, demenssykdom, høy grad av skrøpelighet og nedsatt syn og hørsel. Det er viktig å oppdage delirium, så en kan utrede og behandle de utløsende årsakene. 

Behandling

I akutt forvirringsfase, tenker vi som helsepersonell først og fremst på å hjelpe personen ut av akutt forvirring, fremfor miljøbehandlingstiltak. Når de rette tiltakene gjøres i tide, kan de fleste tilfellene av delirium reverseres. Når du du får mistanke om delirium hos en person, kontakter du snarest mulig tjenesteansvarlig sykepleier, eller lege der du jobber.

Du forebygger ved å:

  • Sørge for at grunnleggende behov er dekket
  • Sørge for legemiddelgjennomgang
  • Sørge for ro og trygghet
  • Unngå unødvendig flytting
  • Sikre en balanse mellom hvile og aktivitet-tilstreb god nattesøvn

 

 


Forrige side


Til modulens forside


Neste side

 

Innhold i dette kapittelet 

Vil du lære mer? 

KlinObsKommune er en modell basert på kunnskap og erfaringer fra kommunehelsetjenesten innen fagområdet klinisk observasjonskompetanse. Modellen er visualisert som en trapp og viser anbefaling til et faglig innhold for å styrke kompetanse innen fagområdet. Du kan lese mer her.

Anbefalte kurs

E-læringskurs om delirium
(beregnet tid ca.30 minutter) 

Lynkurs i delirium
Her får du også lære om som er viktig og kjenne til når en person med covid-19 får delirium.

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: