Aktivitet og sysselsetting for yngre personer med demens
Tilrettelegge aktiviteter og utvikle kompetansemessig, faglig og praktisk samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunen.
Hensikt og mål
Kort sikt:
Skape tilbud til en sårbar pasientgruppe som ikke har noen aktivitet- eller sysselsettingstilbud i vårt område. Utvikle kompetansemessig, faglig og praktisk samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunen.
Lang sikt:
Etablere samarbeid med omliggende kommuner som har lavere befolkningsgrunnlag og dermed statistisk sett færre pasienter i denne gruppen.
Tiltak
Etablere aktivitet to dager pr uke på Teknisk hjelpemiddelservice og ved Sunnmøre Museum. I prosjektet er det aktivitet på to steder i Ålesund Kommune: Teknisk hjelpemiddelservice og Sunnmøre Museum. Eksempel på aktiviteter: Enkle reparasjoner, monteringer, rengjøring av utstyr, kvisting, klipping av renninger, foring av dyr, maling, tilbereding av lunsj i Ytterlandstova, turgåing. Alle aktiviteter foregår sammen med personale.Gjennomføring
Videreføring av tilbudet inn i ordinær drift ved Aktivisering og velferdstjenester i Ålesund kommune.Bakgrunn for prosjektet
Det finnes ingen tilbud til denne pasientrguppen og deres pårørende. Forskning viser at gode dagtilbud utsetter innleggelse i institusjon, reduserer belastningen for pårørende og gir økt livskvalitet. (Rokstad, Anne Marie Mork og Kari Lislerud Smebye (red): Personer med demens, møte og samhandling. Akribe 2008.
3-årig forsknings og utviklingsprogram: ”Det er bare i de største bykommunene det vil være grunnlag for å bygge opp egne tilbud til yngre personer med demens".
Det er derfor nødvendig å utvikle samarbeidsmodeller mellom kommuner og regionale helseforetak som sikrer at yngre personer med demens mottar tilrettelagte tjenester uavhengig av hvor de bor”. (www.aldringoghelse.no)
Samarbeidspartnere
- Ålesund kommune
- USH Møre og Romsdal
- Helse Sunnmøre ved alderspsykiatrisk seksjon
- Demensforeningen i Ålesund og omegn
- Eldrerådet i Ålesund kommune.
Kan også åpne for deltagelse fra omliggende kommuner etter hvert.
Finansiering
- Skjønnsmidler fra fylkesmannen
- Egeninnsats fra Aktivisering og velferdstjenester Ålesund kommune
- Frie midler fra Utviklingssenteret i Møre og Romsdal
- Egeninnsats fra Helse Sunnmøre ved Alderspsykiatrisk seksjon
Spredning
- Informasjon i halvårsplan for seniorsentrene.
- Egne foldere og plakater skal utarbeides.
- Intervju i Sunnmørsposten.
- Informasjon på pårørendeskole, i demensforeningen, helselag.
- Epost til fastleger.
- Møte med spesialisthelsetjenesten (geriatrisk og nevrologisk poliklinikk)