Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Støtte og avlastning til pårørende

Publisert 03. oktober 2022 | Oppdatert 12. mai 2025

Støtte og avlaste pårørende med store omsorgsoppgaver gjennom en utvidet og videreutviklet kommunal modell. Denne bygger på tidligere modell utviklet ved USHT Innlandet (Hedmark), beskrevet i håndboka «Frivillige gir avlastning til pårørende med store omsorgsoppgaver» (2019). Prosjektet er i drift i Hamar og det står skrevet om tiltaket på s. 53 i Regjeringens pårørendestrategi og handlingsplan (2020).

Prosjektansvarlig:

USHT Innlandet (Hedmark)

Bakgrunn

Pårørende er en nødvendig og viktig, men ofte sliten ressurs. De får ofte dårligere helse enn befolkningen ellers. Flere offentlige dokumenter, herunder Meld. St 15 (2017-2018) Leve hele livet- reformen og Regjeringens Pårørendestrategi og handlingsplan (2020) synliggjør at samfunnet må anerkjenne og legge til rette for en samlet og helhetlig tilnærming til pårørende. For å bidra til at pårørende med store omsorgsoppgaver kan leve egne liv så godt som mulig og kombinere det med pårørenderollen, er det viktig at de opplever å bli anerkjent, involvert, får kunnskap om sine rettigheter, tilgjengelige ressurser og avlastning.

Mål med projektet

Et overordnet mål er å styrke kvaliteten på tjenesten gjennom at pårørende

  • opplever å bli anerkjent og får støtte og innsikt i sine rettigheter, tilgjengelige ressurser og pårørenderollen
  • får et pusterom i hverdagen gjennom fleksibelt lavterskeltilbud om avlastning fra sine omsorgsoppgaver

Modellen skal evalueres og bli tilgjengelig til bruk for andre.                                                        

Målgruppa er voksne pårørende med store omsorgsoppgaver, uavhengig av pasientens alder, diagnose og vedtak om helse- og omsorgstjenester. Indirekte målgruppe er frivillige og ansatte.

Metode / tiltak   

Lederforankring, organisering og planlegging av prosjektet i samarbeid med de enkelte kommunene vektlegges i oppstartsfasen. Hver kommune som deltar har en lederrepresentant i styringsgruppen og oppnevner hver sin arbeidsgruppe. Hamar kommune deltar i prosjektet som en ressurs. Arbeidsgruppene møtes for idé- og erfaringsutveksling og får økte kunnskaper i pårørendesamarbeid.

Det skal arrangeres kurs for pårørende, ansatte og frivillige.

Hvilke erfaringer har dere gjort, som dere tenker at andre kommuner kan ha nytte av?

Med utgangspunkt i beskrivelsene i håndboka fra det tidligere avlastningsprosjektet (2016-2019) har vi erfart at det er behov for oppdatering av innholdet og endre struktur. Det er behov for at ansatte og pårørende får økte kunnskaper om pårørenderollen, pårørendes rettigheter og situasjon. 

Det er behov for en tilpasning av modellen til de enkelte kommunenes særpreg og utfordringer. 

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: